Véradók vaspótlása - pilot program | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

Véradók vaspótlása - pilot program

Béres

A Béres Gyógyszergyár Zrt. támogatásával 2017. május közepén elindítottuk pilot programunkat, amelynek keretében gondoskodni kívánunk azon donorok vaspótlásáról, akik esetében alacsony hemoglobin értékük miatt, egészségük védelmének érdekében nem kerülhet sor váradásra.

A program célja, hogy a vaspótláshoz szükséges vaskészítmény biztosításával segítséget nyújtsunk donorjaink egészségének megőrzésében, és amennyiben lehetséges, 3 hónapot követően sikeres váradásra kerülhessen sor.


Az elmúlt évek statisztikái alapján évente nagyságrendileg 30000 véradás hiúsul meg a véradásra jelentkező donorok alacsony hemoglobin értéke miatt, amelyet tapasztalataink szerint a segíteni vágyók csalódásként élnek meg. Ezt a magas számot szeretné az Országos Vérellátó Szolgálat csökkenteni.


A programot a Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központunkban indítottuk el. Egészségügyi paramétereik alapján, a programban való részvételre alkalmas donorjainkat megfelelő tanácsadás mellett 1 havi Béres Vas Vitál készítménnyel látjuk el. Havonta vizsgáljuk a donorok hemoglobin szintjének alakulását, és ennek megfelelően döntünk a vaskészítmény további adásáról.

 

A program 200 fő bevonásával zajlik, egy személy esetében három hónapig tart, melynek során a folyamatos követés, és a kezeléshez szükséges készítmény térítésmentes.

2017-05-26