You are here

  1. Home

Véradók vaspótlása

2018. november 1-jén kezdetét veszi a véradók vaspótlása érdekében indított
második pilot program


Az Országos Vérellátó Szolgálat 2017. május közepén a Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központban indította el első pilot programját, az alacsony hemoglobin értékük miatt, egészségük védelmében kiszűrt donorok vaspótlására.


Sajnálatos módon évente közel 30.000 véradás hiúsul meg a véradásra jelentkező donorok alacsony hemoglobin értéke miatt, amelyet - a tapasztalatok szerint - a segíteni vágyók csalódásként élnek meg. Az Országos Vérellátó Szolgálat vaspótlás programjának célja, hogy minél kevesebb véradás hiúsuljon meg a fenti ok miatt, emellett gondoskodni szeretne elkötelezett véradóiról hemoglobin szintjük javításával.


A májusi program 200 véradó önkéntes bevonásával zajlott. A kezeléshez szükséges készítményeket a Béres Gyógyszergyár Zrt. támogatásával tudtuk biztosítani. A pilot során visszatérő véradóink hemoglobin szintjének alakulását orvosaink folyamatosan követték.


A vaspótlás programnak köszönhetően az alacsony hemoglobin érték miatt kiszűrt, és vaskészítménnyel ellátott donorok nagyobb arányban jelentkeztek ismételten véradásra és 83 %-uknál sikeres véradásra kerülhetett sor!


A pilot második, a korábbi tapasztalatok alapján újrahangolt szakasza 2018. november 1-jén indul, ezúttal a szegedi, győri és debreceni régiókban. Az alacsony hemoglobin szint miatt kiszűrt véradóink, akik önkéntesen részt kívánnak venni a programban, egyszerre kapják meg a háromhavi vaspótló készítményt, továbbra is térítésmentesen, 3 hónap elteltével pedig eredményes véradás reményében várjuk őket vissza.

2018-10-29