Győri Regionális Vérellátó Központ | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

Győri Regionális Vérellátó Központ

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

Az Országos Vérellátó Szolgálat Győri Regionális Vérellátó Központja 1998. július 1-én jött létre a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Vértranszfúziós Osztályának jogutódjaként.

Az öt regionális vérellátó központ egyike, jelenleg a szombathelyi, a soproni és a zalaegerszegi területi vérellátók tartoznak hozzá.

1999. december 15-én az Országos Vérellátó Szolgálathoz történt csatlakozással „kiléptünk” a kórház keretei közül, de természetesen ez csak szervezeti változást jelentett, a szoros szakmai kapcsolat továbbra is fennmaradt. Különböző vérkészítményekkel látjuk el a PAMOK-ot és a hozzánk tartozó csornai és mosonmagyaróvári kórházakat, immunhematológia és hemosztazeológia téren teljes körű diagnosztikus szolgáltatást nyújtunk. Az RVK jelentős preparatív és klinikai transzfuziológiai tevékenységet folytat, 20 000 fölött van az évente kivizsgált véradók száma, a levett vér mennyisége.

A véradási aktivitás területünkön kiemelkedő, 6% feletti a lakosság részvételi aránya.

Diagnosztikus vizsgálataink száma is jelentős, annak ellenére, hogy 2010. november 1-e óta már nem végzünk donor-vérminta kivizsgálást. Tevékenységünk jelentős részét a preparatív transzfuziológiai feladatok mellett, a beteg-vérminták immunhematológiai vizsgálata teszi ki, továbbá teljes körű vérzékenység-diagnosztikát és trombofília-szűrést is végzünk.

Intézetünkben hagyományosan folyik közel 80 nyilvántartott veleszületett vérzékeny beteg ellátása és gondozása.

Évtizedek óta tartunk transzfúziós tanfolyamot orvosok és szakdolgozók részére.

Dolgozóink létszáma jelenleg 59 fő, ebből 40 fő szakdolgozó és 7 fő diplomás. A négy orvos mindegyike transzfuziológus szakorvos, közülük ketten belgyógyász szakorvosok is.

 

Győr, 2011. 11.30.

Dr. Vörös Katalin
vezető foorvos
regionális igazgató

2011-04-15