Kecskeméti Területi Vérellátó | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

Kecskeméti Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

Kecskeméti TV fotóBács-Kiskun megyében a véradó szolgálat 1953-ban kezdte meg működését, előbb a megyei kórház épületén belül, majd 1958 októberétől az újonnan felépített Vérkonzerváló Állomás épületében. Az intézet ma is ebben a többször átalakított épületben működik.

Kecskeméten a véradásnak és a transzfúziónak az előzményei 1924-ig nyúlnak vissza. Dr. Jobbágy Andor baleseti sebész egy tizenhat éves fiúnak adott sikeres transzfúziót. A véradók a fiú hozzátartozói voltak.
Bács-Kiskun megyében a szervezett véradó mozgalom 1953-ban indult meg dr. Takáts Sándor vezetésével. Az első vérvételt 1953. július 21-én végezték, és ebben az évben 649 főtől vettek vért.

A térítésmentes véradómozgalom 1960-tól indult megyénkben, az első kiszállásos véradás Dunavecsén volt.

Dr. Takáts Sándor indította meg az országban elsőként a térítésmentes plazmaferezist 1979. szeptember elsején, amelyet egészen 2001-ig folytattunk intézetünkben. Vezetése alatt az intézet feladatai közé tartozott a liofilizált antihaemophiliás plazma előállítás, az infúziógyártás, valamint a hematológiai betegellátás is, melyet 1997-ig végeztünk.
Az intézet vezetői 1985-től 1996-ig dr. Borka István, majd 1996-97-ben Dr. Hajnal Lajos voltak, de dr. Takáts Sándor nyugdíjasként még 2000-ig dolgozott részmunkaidőben.

2000. július elsejétől csatlakoztunk az Országos Vérellátó Szolgálathoz. Intézetünk jelenleg teljes körű klinikai transzfúziológiai és preparatív transzfúziológiai tevékenységet végez.

Az éves véradószám 20000 fő körüli, 2003-ban 18682 egység vért vettünk le. A véradási aktivitás 5,4 %, évről évre emelkedik, melyben jelentős szerepe van a Vöröskereszt szervezőmunkájának. Sajátosságunk a hétvégeken és ünnepnapokon szervezett kiszállásos véradás, melynek negyven éves hagyományai vannak.

Vérkészítmény-előállítás szempontjából ellátási területünk a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, a Kiskunfélegyházi Városi Kórház és a Kecskeméti Repülőkórház, és vérdepót működtetünk a kiskunhalasi Semmelweis Kórház transzfúziós osztályán. Jelentősebb felhasználóink a traumatológiai osztályok, az intenzív osztályok és az ortopédiai sebészet. Az Onkoradiológiai Centrum, a hematológiai osztály és a Neonatalis Intenzív Centrum elsősorban speciális vérigénye miatt érdemel említést. Saját területünk vérellátásán túl kb. évi 5000 egység átadásával járulunk hozzá az ország vérkészletéhez.

Klinikai transzfúziológiai tevékenységünk a betegek immunhematológiai vizsgálatai mellett kiterjed a terhesgondozásra és a poliglobuliás játóbetegek ellátására is. Évente csaknem 20000 vércsoport-meghatározást és összesen 130000 laboratóriumi vizsgálatot végzünk. Jelentős figyelmet fordítunk a donorgondozásra és a csontvelődonor szervezésre is.

Az intézet aktív dolgozóinak száma 61 fő. A 4 orvos közül 2 transzfúziológus szakorvos, 1 fő nyugdíjas részállásos, 1 fő rezidens. Egyéb diplomás 2 fő (1 biológus, 1 vegyész). A 39 szakdolgozó közül 19 hematológiai asszisztensi, 2 laborasszisztensi képesítéssel rendelkezik.

Dr. Szabó Ildikó
vezető főorvos

2011-04-15