Pécsi Regionális Vérellátó Központ | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

Pécsi Regionális Vérellátó Központ

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

Cím: 7624 Pécs, Pacsirta u. 3.
Telefon: +36 72 215 634
Véradási időpont: hétfőn és csütörtökön 8.00-17.00 óráig, kedd, szerda, péntek 8.00-15.00 óráig

Az 1930-as években világszerte megalakultak az első vértranszfúziós központok. Hamarosan Magyarországon is hasonló folyamat indult meg. A első magyar véradó szolgálatot dr. Kubányi Endre hozta létre Budapesten, a Rókus Kórházban. Pécsen a szervezett vérellátás is ez idő tájt, a Dischka Győző utcai volt Városi Felsőkereskedelmi Iskola épületében kezdte működését. 1953-ra már közel ezres létszámú véradóval dr. Bajtai Gábor sebész orvos irányításával az épület földszinti és alagsori részében folytatódott a munka. A pécsi Véradó Állomás 1967-től Baranya Megyei Kórházhoz tartozott, majd 2000-től az Országos Vérellátó Szolgálat megalakulását követően a dél-dunántúli régió regionális vérellátó központja lett. Feladatunk Baranya-, Somogy és Tolna megye vérellátásának biztosítása. Tevékenységünk három fő területe a vérgyűjtés, vérkészítmény előállítás és a vércsoport szerológiai vizsgálatok.

Régiónkban a lakosság véradásban való részvétele meghaladja az 5%-ot. Évente kb. 40 ezer vérvételt végzünk intézeti valamint kiszállásos, mobil vérgyűjtéseink alkalmával.

Vérkészítmény előállító részlegünk 2015-ben 38 486 véradásból származó teljes vért dolgozott fel, melyből háromféle vérkészítményt (vörösvérsejt koncentrátum, vérlemezke koncentrátum, friss fagyasztott plazma) állítottunk elő.

Betegszerológiai részlegünkön betegek vérmintáiból valamint az immunhematológiai terhesgondozás keretében várandósok vérmintáiból vércsoport meghatározást, ellenanyag szűrést, szükség esetén ellenanyag azonosítást és vérválasztás végzünk. Régiónk három hematológiai osztályának betegei részére további speciális vizsgálatokra is sor kerülhet.

Fenti tevékenységekein kívül évtizedek óta részt veszünk mind az orvostan- és mentőtiszt hallgatók elméleti és gyakorlati oktatásában, mind a már végzett orvosok, szakdolgozók továbbképzésében.

A Pécsi Regionális Vérellátó Központ 2015 márciusában új épületbe költözött, mely létesítmény teljes mértékben megfelel a XXI. század építészeti követelményeinek. A szigorú szakmai előírásoknak megfelelő munkakörülmények megteremtése mellett a megújuló energiák lehető legnagyobb mértékű felhasználása valamint akadálymentesített épület létrehozása volt a két fő irányvonal, melyek megvalósítására törekedtek intézményünk tervezése során. A megújuló energiák felhasználásával épületünk „0” energia felhasználással működtethető. Ez parkoló alá telepített geotermikus kutak, az épület tetején elhelyezett napelemek illetve a központi légkezelési rendszer segítségével valósul meg. A gondos tervezéskor figyelmet fordítottak gyengén-látó, nagyothalló és mozgáskorlátozott embertársainkra is.

A költözést követően a Pacsirta utcai épület falai között is, elődeink szellemében folytatjuk munkánkat, a vérkészítmények előállítását, régiónk vérrel való ellátását, mely véradóink folyamatos, önzetlen áldozatvállalása nélkül nem lenne megvalósítható.

Továbbra is szeretettel hívjuk, várjuk véradóinkat intézményünkbe, mely immár méltó környezetet biztosít donorainknak, munkatársainknak, hogy együtt, közösen tudjuk segíteni rászoruló, beteg embertársaink gyógyulását!

dr. Dezsőné dr. Siba Krisztina
regionális igazgató főorvos

Róka Péterné
regionális vezető asszisztens

2016-01-19