Szolnoki Területi Vérellátó | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

Szolnoki Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

A Vértranszfúziós Állomás 1954-ben 342 m2-en 1500 literes vérvételi tervre alakult Szolnok megye első vérellátójaként. A vezetője Dr. Düh András, aki néhány év múlva az Országos Vérellátó Szolgálat Központi Intézete Szervezési Osztályának vezetője lett, kamatoztatva a vidéken szerzett tapasztalatokat.
1958-63 között a vezetői feladatokat Dr. Jilly Pongrác látta el, megkezdte a megfelelő szakember gárda – orvosok, gyógyszerészek, vegyészek, asszisztensek – képezését a folyamatosan növekvő feladatok ellátásához. Miután orvosi pályáját Ghánában folytatta, a vérellátó vezetését 1963. közepén a fiatal sebész orvos, Dr. Kun Ákos vette át.
Vezetése idején 1967-1968-ban létesült Karcagon és Mezőtúron új Vértranszfúziós Állomás.
A Jászberényi Városi Kórház Központi Laboratóriumában és a Szolnoki MÁV Kórházban megszervezte a Transzfúziós Szolgálatot.

1993. végét követően Dr. Tomek Ágnes irányításával a legfontosabb feladat az automatizálás és ezzel együtt a mikromódszerek bevezetése volt a vércsoport-szerológiában.

A 2000. évben az OVSZ megalakulása, intézetünk működésében is jelentős fordulatot hozott. Több, évtizedek óta kiválóan művelt feladat végzése befejeződött (hemosztázis-, immunológiai-, virológiai laboratóriumi tevékenység, terápiás és donor aferezis), valamint a levett vérek kivizsgálása és feldolgozása is a Debreceni Regionális Vérellátó Központba került.

Ugyanakkor jelentősen megnőtt vérvételi területünk a Mezőtúri és a Karcagi Vérellátó megszűnésével, illetve a regionális feladat átadás következtében. A vérvételi eszközállomány és gépkocsijaink folyamatosan korszerűsödtek. Az ellátás biztonsága megkövetelte, hogy a másodlagos vérkészítmény feldolgozás TSCD segítségével folytatódhasson, elsősorban az onko-hematológiai, nefrológiai és újszülött-csecsemő ellátás igényeinek megfelelően.

Ma, egy rendkívül leromlott állagú épületben 700m2-en, 51 fő létszámmal, az osztályvezető mellet egy nyugdíjas transzfuziológus szakorvossal és két nyugdíjas félállású kiszálló orvossal, egy vegyészmérnökkel, 35 asszisztenssel , 3 adminisztratív dolgozóval, 3 gépkocsivezetővel és 5 kisegítővel 21000 egység vérvételi tervet vállalunk, a megye 5 kórházában 2763 betegágyat szolgálunk ki vérkészítményekkel és nyújtunk részükre klinikai traszfuziológiai szolgáltatást. Emellett feladatunk a megye hemofiliás betegeinek ellátása is, valamint a várandós anyák immunhematológiai gondozása.

A jelen és a jövő sürgető feladata a szakember gárda fiatalítása, mely szakasszisztensi szinten már megkezdődött, és a „következő 50 évre” alkalmas épület kialakítása.

Megközelítés

Intézetünk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház Tószegi úti telephelyének „szívében” helyezkedik el.

A Vasútállomásról a 13. autóbusszal, a városból pedig az 1. vagy 2. autóbusszal, az autóbusz-pályaudvarról a Tószeg irányába közlekedő vidéki járatokkal is elérhető a Megyei Kórház megálló.

Dr. Tomek Ágnes
területvezető főorvos

2011-04-15