Zalaegerszegi Területi Vérellátó | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

Zalaegerszegi Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

Zalaegerszegi TV fotóA véradó mozgalom 1953-ban indulhatott be megyénkben és ezzel egy időben a kórházi vérellátás a sebészeti osztály épületében. Vezetője dr. Szilvás Rudolf sebészeti adjunktus volt, aki késõbb az intézet igazgató főorvosa lett. 1963-ban a Vérellátó Szolgálat alközpontjaként működött.

1968-ban épült a jelenlegi vérellátó állomás 1248 m2-en, melyet 1975-ben tovább bővítettek egy infúziós laboratóriummal. Ettől az évtől a Zala Megyei Kórház Vérellátó Állomásaként osztályszerkezetben működött Dr. Kerényi Mária vezetésével.

Az állomás lépést tartott a korszerű hemoterápia követelményeivel. Az OVSZ irányítása alatt részt vett a kísérleti munkákban, többek között a kismamák anti-D immun-profilaxisának bevezetésében. Kidolgozta a hemofíliás betegek jól működő megyei gondozási rendszerét. Terápiás sejt és plazmaferezist végzett. 1960 óta a vérellátó végzi teljes vertikumában a véralvadási vizsgálatokat, véleményezi és terápiás javaslattal látja el a klinikusokat. 1985-ben 23226 egység teljes vér levétele, valamint 525 liter plazma lebocsátása történt donor plazmaferezissel.

Dr. Nyers Ágnes vegyészmérnök, volt munkatársunk dolgozta ki a vérellátással kapcsolatos információk számítógépes rendszerét.
1988-ban Zalaegerszegi kezdeményezésre lett november 27-e a véradók napja és itt ünnepelték meg először.

1990-2004. között Dr. Borsos Ferenc főorvos vezette az állomást.

A Zala Megyei Kórház 1994-óta regionális ellátást biztosító szívsebészeti osztállyal bővült Az acut onko-hematológiai osztály, valamint a vérigényes ortopédia és sebészeti osztályok igen magas szintű és intenzív ellátást igényelnek.

1999. szeptember elsejétől az Országos Vérellátó Szolgálat Veszprémi régiójához tartozunk.

Az utóbbi években erőteljesen megnőtt a speciális vérkészítmények iránti igény. A megye három intézményét látjuk el vérkészítménnyel, melyek felhasználása közel 14000 egység vörösvérsejt koncentrátum és 3000 egység trombocita koncentrátum. Készleteinktõl függően rendszeresen segítjük Budapest vérellátását is.

A Vöröskereszt megyei szervezetével jó a kapcsolat, az országos átlag felett tudunk évről-évre teljesíteni, az aprófalvas megyei település struktúra ellenére. Vérvételeink kb. 80%-a kiszállásos vérvételekből származik.

Részt veszünk helyi és országos továbbképzéseken, helyi konzultációkon, transzfúziós tanfolyamok oktatásában.

1999. szeptember elsejétől az Országos Vérellátó Szolgálat Győri régiójához tartozunk. Jelenlegi létszámunk: 31 fő, ebből 24 fő szakdolgozó és 2 fő diplomás
Kiemelt feladatunk donoraink gondozása, sürgősségi donoraink fokozott megbecsülése és szerteágazó feladataink lehető legmagasabb szinten való ellátása.

Dr. Dancza Tímea
vezető főorvos

2011-04-15