Hagyományteremtés a „véradói korfa” fiatalításával | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

Hagyományteremtés a „véradói korfa” fiatalításával

A felsőoktatási intézményekben tavaly megrendezett állásbörzéken való sikeres részvétel arra sarkallta az OVSZ-t, hogy idén is ragadja meg a kínálkozó alkalmat, és ezúton is népszerűsítse az egyetemisták, főiskolások, pályakezdő fiatalok körében a véradást, naprakész információval szolgáljon részükre, ezáltal biztosítva a jövőben a kiegyensúlyozott vérellátást.

Budapesten a Corvinus és a Műszaki Egyetemen, valamint a Zsigmond Király Főiskolán rendezett állásbörzéken az intézmények a véradáshoz díjmentesen biztosították a helyszínt és berendezést. A cégek közötti standos megjelenésre -a szervezőkkel való jó kapcsolatra, valamint a véradás ügyének fontosságára való tekintettel- az egyetemek féláron, a főiskola pedig ingyenesen adott az OVSZ számára lehetőséget.

Állásbörze kép

A stand díszítésére ezúttal egy 4 részből álló, rendkívül feltűnő, óriási piros-fehér matrica szolgált, melyen visszaköszön a tavaly már oly sikeresen debütált hős figurája. A figyelem felkeltésére szolgáló grafikát kiegészítve a matricán olvashatók a véradással kapcsolatos kiemelt információk is. A stand-dekorációt volt hivatott kiegészíteni egy hős formájú megállítótábla. A fiatalok a véradás után jogosan érezték magukat „HŐS”-nek -hiszen akár három ember életét is megmenthetik-, ezt a pillanatot szerettük volna megörökíteni számukra úgy, hogy a megállítótábla mögé állva, a saját arcukat mutatva „hősként” fényképeztük le Őket. Ebben az évben is nagy hangsúlyt fektettünk a többszörös, a helyszínen első alkalommal vért adó, valamint a „lélekben véradásra készülő” fiatalok regisztrációjára. Felhívtuk figyelmüket arra, hogy a véradásuk rendszeressé tételével, kiszámíthatóságával tudnak leginkább hozzájárulni a betegek gyógyulásához, és kértük őket, hogy a nyár folyamán legalább egy alkalommal -ha tehetik területi vagy regionális vérellátó központban- nyújtsák a karjukat! Azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok még mindig nem rendelkeznek elegendő és megfelelő információval a véradásról, annak lehetőségeiről, körülményeiről, szükségességéről, ugyanakkor biztató, hogy többségük érdeklődő és elfogadó a témával kapcsolatban. A tájékoztatást ennek a korosztálynak szóló szóróanyag terjesztése, a véradás népszerűsítését az új reklámtermékeink (a műanyag irattartó, a telefon- vagy kulcstartóként hordható nyakpánt és a nagy sikerű, női retikülből elmaradhatatlan sebtapasz-tartó) segítették.
Az állásbörzéken kiállítóként résztvevő cégekkel -ezúttal a hosszú távú, mindkét fél számára előnyös, esetleg szponzorációs lehetőségeket rejtő együttműködés kialakítása reményében- vettük fel a kapcsolatot. Az általunk megkeresett cégek képviselői nyitottak az együttműködésre, az első tárgyalásokra már május elején sor kerül.
A 2010-es évben az állásbörzéken is érezhető volt a gazdaság átmeneti válsága -kevesebb kiállító és látogató volt. Ennek ellenére mind a három helyszínen sikeres volt a részvételünk. Az öt nap alatt véradásra jelentkezők száma közel 350 fő volt. Több, véradásra jelentkezőt későbbi időpontra kellett visszahívnunk, mert első véradóként az eredeti TAJ kártyájukat nem tudták bemutatni. 77-en első alkalommal nyújtották a karjukat, ez a befejezett vérvételek közel 30%-a. Az adatbázisba történő regisztráció volt sikeresebb ebben az évben: több, mint 500 fiatal várja hírleveleinket, szeretne értesítést kapni rendezvényeinkről, véradási akcióinkról. Bízunk benne, hogy 2011-ben is kapunk lehetőséget az állásbörzéken való megjelenésre, mert nemcsak hagyományt szeretnénk teremteni, de a pályakezdők korosztályát bevonva folyamatosan frissíthetjük a „véradók bázisát”, biztosítva az ország, a rászoruló betegek részére a vérkészítményekkel való folyamatos és egyenletes ellátást.

A budapesti állásbörze képei

2010-03-02