Sikeres Retro véradás a Szegedi Régióban | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

Sikeres Retro véradás a Szegedi Régióban

2010. augusztus 18-án Országos Vérellátó Szolgálat Szegedi Regionális Vérellátó Központja a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei Szervezete együttműködésével, a Csongrád megyei Önkormányzat és a Rádió 88 támogatásával Retro véradásra várta a véradókat.

A Megyeháza épülete előtt egy, a hetvenes években aktív mentőautó és egy kék-fehér rendőr Lada, korhű ruhába öltözött személyzettel segített a múltidézésben. A látogatók kipróbálhatták a járművek szirénáit.

Az aulában kiállítás fogadta az érkezőket a véradáshoz kapcsolódó tárgyi emlékekből (Véradó plakátok, érmek, kitüntetések, régi üveg-fém fecskendők, régi vérvételi címkék, vérpalackokat szállító fadobozok, korábban használatos különböző méretű vérvételi palackok), és egy Tömörkényi kiszállásos véradásról a hetvenes években készült filmet tekinthettek meg az érdeklődők.

A véradáson a lakosság mellett Szeged népszerű sportolói is, például a kézilabda-, a kajak-kenu-, és a röplabda-válogatott több tagja, valamint a Rádió 88 szerkesztőségének munkatársai vettek részt.

Az eseményre ellátogatott délután Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke is, akinek rendkívül tetszett a közös szervezésű esemény.

A szervezők jóvoltából a rendezvényhez családi nap is társult, amit gyermekprogramok: arcfestés, gyöngyfűzés és rajzverseny színesített. Véradóink egy része is retro ruhákba öltözve érkezett , és örömmel fogadták a véradást követő hagyományos „donor-uzsonnát”, a szalámit és a sört. Szegeden hagyomány volt a folyadékpótlásra adott málnaszörp, aminek olyan sikere volt, hogy a donorok számítanak rá a következő alkalommal is.

A rendezvény nagyon sikeresnek bizonyult, amit nem csak az bizonyít, hogy 119 jelentkező mellett 100 E teljes véradására került sor, hanem az is, hogy nagyon jó hangulatú véradás volt, amit a helyi médiumok is közvetítettek.

Bár ez volt az első Retro véradás Szegeden, de a kedvező tapasztalatok alapján szeretnénk hagyományt teremteni, így jövő nyáron ismét megszervezni. Ezúton is köszönjük támogatóink segítségét. A szalámi csomagokat a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt, a sört és a véradók részére apróbb ajándékot a Rádió 88, a szalámihoz a zsömlét a Favorit pékség biztosította, és reméljük, hogy a jövőben is számíthatunk segítségükre! Az OVSZ és A Magyar Vöröskereszt által biztosított apróbb ajándékokból minden vért adónak egységcsomagot állítottunk össze, aminek rendkívül nagy sikere volt.

Dr. Lázár Mária, Csontosné Németh Mária

A szegedi retro véradás képei

2010-10-07