A véradás népszerűsítése a Debreceni Virágkarneválon | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

A véradás népszerűsítése a Debreceni Virágkarneválon

A Debreceni Virágkarnevál régi idők óta jelen van a történelemben. A történetírók már 1905-ből is említést tesznek egy virágkorzóról. A rendezvény ez idő tájt még nem tartozott a városhoz, a patrícius polgárság nyaralóinak és a kerítéseinek díszítését, maguk a tulajdonosok csinálták . A virágkarnevál útvonalát két végén lezárták, csak jeggyel lehetett megnézni a pompázó eseményt. Az első kocsi már abban az időben is a várost képviselte, egy ötös fogattal, a bakon ültek a város színeit viselő egy hajtó és egy hajdú, a díszítésként pedig kék búzavirág és sárga akác tündökölt. A látvány egyedül álló volt már akkoriban is, a kocsisorban 23 fogat vándorolt végig az úton, a nézelődők pedig virágesővel köszöntötték a felvonulást. A zsűri tagjait szinte kivétel nélkül katonatisztek alkották.

Sok idő után 1966-ban kezdődött a Virágkarnevál történetének második része. Augusztus 20-án rendezték meg az alkotmány ünnepének tiszteletére az első igazi, látványos virágkarnevált. A szervezők világraszóló eseménynek tervezték. Néhány év múlva megjelentek a virágkarneválon egyre több külföldi művészeti csoportok is, akik látványos bemutatókkal gazdagították a rendezvényt. Először 1900-as években a helyi polgárok virággal díszített biciklikkel vonultak fel későbbiekben ez nem vált hagyománnyá. Napjainkban emberek milliói látogatják a Debreceni Virágkarnevált, nem csak belföldről, de külföldről is nagy számban érkeznek látogatók.Az idei 41.Virágkarnevál felelevenítette a virággal díszített biciklis felvonulást. A „Tekerj a karneválra” című rendezvényen cégek, intézmények kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. Élve a lehetőséggel a Debreceni Regionális Vérellátó Központ is benevezett. A kerékpárjainkat piros és fehér kardvirágba öltöztettük vércsepp alakú matricákkal dekoráltuk ki,amiből zászlókat is készítettünk és ezzel integetve vettük fel a kontaktust a közönséggel. Csapatunk az Országos Vérellátó Szolgálatot reklámozó egyen pólóban nagy sikert aratva kerekezte végig a karneváli útvonalat. A nap további részében a „Kerékpáros korzón”vettünk részt ahol kaptunk egy sátrat ingyenes vérnyomás mérést tartottunk és a Virágkarneválhoz illő szórólapokkal népszerűsítettük a véradás lehetőségeit. Alkalmunk nyílt új kezdeményezésünk, a Családi Véradások propagálására, amikor a betegek családtagjai, hozzátartozói, barátai, abban a fekvőbeteg intézményben adhatnak vért, ahol a beteg fekszik. Ennek megfelelően keddi napokon a Kenézy Gyula Kórházban, csütörtöki napokon pedig a Debreceni Orvostudomány Egyetemen. Az érdeklődőknek a szórólapok mellett vércsepp alakú zászlót és matricákat osztogattunk.

A nap folyamán több száz embernek mértünk vérnyomást és egyben népszerűsítettük a véradás lehetőségeit, és nem utolsó sorban erősítettük az intézményi összetartozást, csapatépítést. A nap zárásaként elterveztük ,hogy hagyományként a jövőben részt veszünk e jeles rendezvényen.

Tenkiné Agárdi Klára, DRVK

A debreceni virágkarnevál képei

2010-10-07