Véradók Világnapja - június 14. | Országos Vérellátó Szolgálat

You are here

  1. Home

Véradók Világnapja - június 14.

véradónap plakát 2009 2009. június 14-én – immár hatodik alkalommal - világszerte számos országban a véradókat ünnepeljük. Ezen a napon tisztelegünk azon több millió ember előtt, akik önzetlen adományukkal, vérükkel, életet, reményt adnak beteg embertársaiknak. Idén a Véradók Világnapjának központi ünnepségét Ausztráliában, Melbourne városában rendezik meg, amin a négy legnagyobb szervezet (Egészségügyi Világszervezet, Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége, Véradó Szervezetek Nemzetközi Szövetsége, Nemzetközi Vértranszfúziós Szövetség) is részt vesz és támogat. Ausztrália, mint vendéglátó, egy plakátot készített erre az alkalomra, amelynek témája a 100%-os önkéntes és térítésmentes véradás, szlogenje pedig „Minden típusra szükség van”. Ezzel a szervezők arra kívánják felhívni a világ figyelmét, hogy minden vércsoportra szükség van, hiszen a három különböző típusú donáció (vörösvérsejt, plazma, vérlemezke) minden vérre, vérkészítményre szorulón tud segíteni.

Magyarországon 2009. június 13-án kerül megrendezésre a Véradók Világnapja ünnepség, amelynek a Nyíregyházi Főiskola ad otthont. E jeles nap alkalmából kerül átadásra a 2008/2009-es tanévre meghirdetett, és 2009. május 16-án lezárult Országos Felsőoktatási Véradóverseny győztesei részére az elismerő oklevél, valamint az azzal járó pénzjutalom is.

2004. június 14-ét az önkéntes véradók ünneplésének és köszöntésének szentelik világszerte. Az esemény a „Véradók Világnapja” nevet kapta. Emberek milliói olyan személyeknek köszönhetik életüket, akikkel soha nem találkoznak – akik szabad akaratukból, ellenszolgáltatás nélkül adtak számukra vért. A Föld népességének nagyobbik része azonban nem jut biztonságos vérhez. Évente mintegy 80 millió egység vért vesznek, de ennek mindössze 32% származik a fejlődő országokból, ahol pedig a népesség 82% a él. Ezen túlmenően, nagyon sok országban függnek a betegek családtagjainak vagy barátainak véradásától, és számos helyen a véradók ma is fizetséget kapnak. A világ minden tájáról származó példák azonban azt bizonyítják, hogy az önkéntes, térítésmentes véradók jelentik a biztonságos vérellátás alapját, mivel az ő esetükben a legkisebb az esélye életveszélyes fertőzések – mint a HIV vagy a hepatitis vírus – átadásának. Ezekről az elfelejtett hősökről emlékezünk meg a Véradók Világnapján.

A 2004. június 14.-én megrendezésre kerülő esemény nem a nemzeti Véradók Napját kívánja helyettesíteni, hanem különleges lehetőséget szeretne biztosítani a közös ünneplésre azon a napon, amikor Karl Landsteiner az ABO vércsoport rendszer Nobel-díjas felfedezője született.

Bár reméljük, hogy a Véradók Világnapja ráirányítja a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára, és arra bátorítja az embereket, hogy váljanak rendszeres véradókká. Június 14-e célja nem új véradók özönének vonzása, hanem hogy a köszönet kifejezése mindazoknak, akik önkéntesen adnak vért, nem várva egyéb jutalmat, mint azt a jó érzést, hogy segítettek életet menteni, különösen azoknak, akik rendszeresen, évente kétszer, háromszor vagy többször is adnak vért.

2009-06-02