Jelenlegi hely

Mi az irányított véradás?

A véradás azon formája, amikor célzottan, konkrét beteg részére történik az adományozás.

Az irányított véradás csak vércsoport-azonosság esetén lehetséges, azaz a beteg és a donor vércsoportjának egyeznie kell, így tudjuk elkülöníteni a garantáltan felhasználható vérkészítményeket az adott beteg számára.

Minden véradót, aki irányított véradás formájában jelentkezik véradásra, az OVSZ kivizsgáló orvosa tájékoztat arról, hogy amennyiben a vércsoportja nem azonos a beteg vércsoportjával, az irányított véradás nem lehetséges, a levett vért „becserélni” nem tudjuk. Ezt követően a véradó eldöntheti, hogy kíván-e nem irányított véradás keretében vért adni. Ebben az esetben egy másik, ismeretlen beteg kapja meg a tőle levett vért.

Természetesen mindenkit, aki egészségesnek és alkalmasnak érzi magát, várjuk véradásra, és reméljük, ha az "irányított véradás" vércsoport-különbözőség miatt meghiúsul, akkor önzetlen véradására az ismeretlen rászoruló betegek is számíthatnak.

 

 

Hogyan történik az irányított véradás?

Irányított véradás esetén az adatfelvétel során kell jeleznie, hogy irányított véradás formájában szeretne vért adni. Ehhez egy rendelkező nyilatkozatot kell kitölteni, amelyhez az alábbi adatokra lesz szükség:

Betegadatok:
- beteg neve
- születési ideje
- TAJ száma
- vércsoportja

Beteget ellátó egészségügyi intézmény adatai:
- város
- intézmény és betegellátó osztály neve

A hiánytalanul kitöltött Rendelkező Nyilatkozat az irányított véradás előfeltétele.

Irányított véradásra minden véradási helyszínen lehetőséget biztosítunk.
Ezt követően az véradás a hagyományos véradáshoz hasonlóan zajlik.

Irányított véradás tájékoztató kiadvány letöltése.