Sajtó

Kérjük, hogy nyilatkozatokkal kapcsolatos egyeztetések ügyében
először az Országos Vérellátó Szolgálat Kommunikációs Osztályával vegyék fel a kapcsolatot.

ELÉRHETŐSÉGEK

OVSz, Magyar Őssejtdonor Regiszter hírei az M1 televízióban - 2024.01.12. 

Aktuális téma: 2023. évi őssejt transzplantációs adatok

Bizonyos hematológiai betegségek, veleszületett immunhiányos állapotok gyógyításának egyetlen esélye az őssejtátültetés. Amennyiben a családban nincsen potenciális donorjelölt, csak az önkéntes idegen donoros őssejt adományozás jelentheti a segítséget.
A Gyermek és Felnőtt Transzplantációs Bizottságokkal szorosan együttműködve ezen idegen donorok felkutatásában veszünk részt. 
A Magyar Őssejtdonor Regiszter által jelenleg nyilvántartott aktív donorainak száma 7080. Ebből az elmúlt évben 68 új donor csatlakozott hozzánk. 
2023-ban összesen 16 magyar idegen donor vizsgálatát kérték tőlünk külföldi betegek részére, a magyar betegek részére pedig regiszterünk 366 külföldi vérminta vizsgálatát kérte.
2023-ban összesen 136 őssejttranszplantáció történt, ebből 63 rokon donorok által, 73 pedig főként német és lengyel donorok segítségével valósult meg.
Ebben az évben egy magyar donorunk önzetlen segítségével egy külföldi beteg is őssejtet kaphatott Magyarországról.
Ma Bácsi Bernát fotóját mutatjuk be Önöknek, aki 2012-ben esett át csontvelő átültetésen, majd a 2023-as Év Sportolója gálán, az év Fogyatékos csapata kategóriában, a szervátültetettek asztalitenisz férfi-párosa egyik tagjaként díjat kapott.
Az őssejtdonációval kapcsolatban további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/ossejtdonacio címen.

A bejelentkezés az alábbi linken megtekinthető:

https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2024-01-12-i-adas-2/ (18:03-tól megtekinthető)

 

 

 

2023.12.01. M1 Televízió

OVSz, Szervkoordinációs Iroda videója az M1 televízióban - 2023.12.01.

Aktuális téma: Az Országos Vérellátó Szolgálat beszámolója a Pro Vita díjazott magyar őssejt adományozókról

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja, ugyanis 1954-ben ezen a napon adományoztak először kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.
Őssejtdonorok első esetben 2015-ben részesülhettek Pro Vita díjban az önkéntes véradók mellett.
Idén a központi díjátadó ünnepségen 20 véradó és 2 őssejtdonor vehetett át Pro Vita oklevelet  Dr. Bidló Judit egészségügyi államtitkár helyettes asszonytól.
Gász Katalin Valéria: 1994 óta rendszeres véradó. 2009-ben őssejtdonornak is jelentkezett, vállalva egy későbbi perifériás őssejtgyűjtés vagy akár csontvelőadás lehetőségét is. 2022-ben immunológiai egyezés alapján kiválasztásra került és ekkor őssejtet adományozott egy számára ismeretlen leukémiás betegnek, így esélyt adott a gyógyulásra.
dr. Pálffy Zsuzsanna Gabriella: 2003 óta többszörös véradó, 2012-ben jelentkezett a Magyar Őssejtdonor Regiszterbe, vállalva egy későbbi őssejtadás lehetőségét. 2023-ban szöveti egyezősége alapján kiválasztásra került és ekkor őssejtet adományozott egy számára ismeretlen betegnek, ezzel esélyt adva egy súlyos vérképzőszervi betegségben szenvedő embertársának a felépülésre.
Kitüntetett őssejtdonorainknak ezúton is köszönjük önzetlen segítségüket és örömmel gratulálunk elismerésükhöz. Egyúttal szeretnénk köszönetet mondani minden regisztrált őssejtdonorunknak is, hogy készen állnak egy esetleges őssejtadásra, amellyel megmenthetik egy leukémiás beteg életét.
Jelentkezzen Ön is őssejtdonornak!

A bejelentkezés az alábbi linken megtekinthető:

https://youtu.be/Vx3KgB9cTxM

 

 

2023.08.11. M1 Televízió

OVSZ, Szervkordinációs Iroda videója az M1 televízióban - 2023.08.11.

Aktuális téma: Országos Vérellátó Szolgálat  Magyar Őssejtdonor Regisztere

 

Számos vérképzőszervi betegség gyógyításának egyetlen esélye az őssejtátültetés.  2023 első félévében 138 magyar betegnél vált szükségessé ez a terápia.  
A transzplantáció sikerességének fontos feltétele a beteg és a donor bizonyos szöveti tulajdonságainak egyezése, hogy az átültetett vérképzőszervi őssejt ne lökődjön ki.  Ezért a donorkeresés első lépése mindig a család genetikai vizsgálata. Amennyiben a családban nincsen megfelelő donorjelölt, csak az önkéntes idegen donoros őssejt adományozás jelentheti a segítséget.

A Magyar Őssejtdonor Regiszter egyik feladata a magyar betegek számára a magyar- illetve 55 ország regisztereit kezelő nemzetközi adatbázisban a legmegfelelőbb donor kiválasztása.
Regiszterünk egy világszintű hálózat, a WMDA része, ahol több mint 40 millió potenciális őssejtdonor adatait tartják nyilván. Munkatársaink a Gyermek és Felnőtt Csontvelő Transzplantációs Bizottságokkal szorosan együttműködve ezen adatbázis felhasználásával kutatják fel a lehető legmegfelelőbb idegen donorokat a betegek számára. 
A Regiszter másik fontos feladata a magyar donorok számának növelése. Minden egyes újonnan csatlakozó donor növeli az esélyét annak, hogy egy beteg életét meg lehessen menteni.
2023 első félévében 36 magyar betegnél történt önkéntes idegen donoros őssejttranszplantáció, és egy magyar donorunk segítségével egy külföldi beteg is kaphatott őssejtet Magyarországról. 
A Regiszter munkatársainak célja a magyar és külföldi betegek gyógyulásának elősegítése, amely nem valósulhatna meg az önkéntes donorok áldozatvállalása nélkül. 
Jelentkezzen Ön is őssejtdonornak! 

A bejelentkezés az alábbi linken megtekinthető: https://youtu.be/IVIhvWRTthQ

 

 

OVSz, Magyar Őssejtdonor Regiszter hírei az M1 televízióban - 2023.01.20.

Aktuális téma: 2022. évi őssejt transzplantációs adatok

Számos vérképzőszervi betegség gyógyításának egyetlen esélye az őssejtátültetés. Amennyiben a családban nincs olyan donorjelölt, akinek vérképző őssejtje megfelelő lenne az átültetésre, ott csak az önkéntes idegen donoros őssejt adományozás jelentheti a segítséget.
A Gyermek és Felnőtt Transzplantációs Bizottságokkal szorosan együttműködve ezen önkéntes idegen donorok felkutatásában veszünk részt. 
A Magyar Őssejtdonor Regiszter által jelenleg nyilvántartott aktív őssejtdonorok száma 7194. Ebből az elmúlt évben 64 új donor csatlakozott hozzánk.
2022-ben összesen 14 magyar idegen donor vizsgálatát kérték tőlünk külföldi betegek részére, a magyar betegek részére pedig regiszterünk 358 külföldi vérminta vizsgálatát kérte.
2022-ben összesen 128 őssejttranszplantáció történt, ebből 65 rokon donorok által, 63 pedig főként német, lengyel és amerikai idegen donorok segítségével valósult meg.
Ebben az évben egy magyar donorunk önzetlen segítségével egy külföldi beteg is őssejtet kaphatott Magyarországról.
A héten Csaba fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 24 éve esett át csontvelő-átültetésen.

Az őssejtdonációval kapcsolatban további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/ossejtdonacio címen. 

A bejelentkezés az alábbi linken megtekinthető: https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2023-01-20-i-adas-4/?fbclid=IwAR3LtTdpS7Q2mpZgUJJQ_-PJG4QWaH-PCxz1NKBWhfqmPXqcDGICJb3cdss

 

2022.07.22. M1 Televízió

OVSZ, Magyar Őssejtdonor Regiszter hírei az M1 televízióban - 2022.07.22.

Aktuális téma: Őssejt adományozások és átültetések féléves adatai

Számos vérképzőszervi betegség gyógyításának egyetlen esélye az őssejtátültetés. Amennyiben a családban nincs olyan donorjelölt, akinek vérképző őssejtje megfelelő lenne az átültetésre, ott csak az önkéntes idegen donoros őssejt adományozás jelentheti a segítséget.
A Gyermek és Felnőtt Transzplantációs Bizottságokkal szorosan együttműködve ezen önkéntes idegen donorok felkutatásában veszünk részt. A várólistákon pillanatnyilag 306-an várakoznak allogén őssejttranszplantációra.
A Magyar Őssejtdonor Regiszter által jelenleg nyilvántartott aktív őssejtdonorok száma 7170. Ebből az elmúlt fél évben 30 új donor csatlakozott hozzánk.
2022 első félévében összesen 5 magyar idegen donor vizsgálatát kérték tőlünk külföldi betegek részére, a magyar betegek részére pedig regiszterünk 194 külföldi vérminta vizsgálatát kérte.
2022 első felében összesen 63 őssejttranszplantáció történt, ebből 32 rokon donorok által, 31 pedig főként német és lengyel idegen donorok segítségével valósult meg. 
A héten Péter fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 11 éve esett át csontvelő-átültetésen.

Az őssejtdonációval kapcsolatban további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/ossejtdonacio címen.

 A bejelentkezés az alábbi linken megtekinthető 9-től:
https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2022-07-22-i-adas-3/

 

 

 

 

 

 

2022.01.21.   M1 Televízió

Az OVSZ, Magyar Őssejtdonor Regiszter hírei az M1 televízióban - 2022.01.21. 

Aktuális téma: 2021. évi őssejt adományozások 

Számos vérképzőszervi betegség gyógyításának egyetlen esélye az őssejtátültetés.
Amennyiben a családban nincs olyan donorjelölt, akinek vérképző őssejtje megfelelő lenne az átültetésre, ott csak az önkéntes idegen donoros őssejt adományozás jelentheti a segítséget.
A Gyermek és Felnőtt Transzplantációs Bizottságokkal szorosan együttműködve ezen önkéntes idegen donorok felkutatásában veszünk részt. A várólistákon pillanatnyilag 190-en várakoznak allogén őssejttranszplantációra. 
A Magyar Őssejtdonor Regiszter által jelenleg nyilvántartott aktív őssejtdonorok száma 7253. Ebből az elmúlt évben 109 új donor csatlakozott hozzánk.
2021-ben összesen 32 magyar idegen donor vizsgálatát kérték tőlünk külföldi betegek részére, a magyar betegek részére pedig regiszterünk 277 külföldi vérminta vizsgálatát kérte.
2021-ben összesen 143 őssejttranszplantáció történt, ebből 81 rokon donorok által, 62 pedig főként német, lengyel és amerikai idegen donorok segítségével valósult meg. 
A héten Péter fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 5 éve esett át csontvelő-átültetésen.

Az őssejtdonációval kapcsolatban további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/ossejtdonacio címen.
 

A bejelentkezés az alábbi linken megtekinthető 11:43-tól: 
https://mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2022-01-21-i-adas-3/

Riportok, cikkek

2015.10.20. Magyar Hírlap
Családi hétvége transzplantált gyermekeknek

http://magyarhirlap.hu/cikk/38331/Csaladi_hetvege_transzplantalt_gyermekeknek


2015.10.19. Magyar Hírlap
Hadüzenet a leukémiának donorokkal

http://magyarhirlap.hu/cikk/38241/Haduzenet_a_leukemianak_donorokkal


2015.10.17. tenyek.hu
Beteg gyerekek álma teljesült


2015.10.14. Magyar Rádió
Napközben a szervdonációról

http://www.mediaklikk.hu/2015/10/13/napkozben-a-szervdonaciorol/


2015.09.18. OS

Hadüzenet a leukémiának donorokkal

http://os.mti.hu/hirek/110447/az_orszagos_verellato_szolgalat_kozlemenye


2015.09.15. semmelweis.hu
Limfóma Világnap 2015.

http://semmelweis.hu/hirek/events/1998/limfoma-vilagnap-2015/


2014.09.15. daganatok.hu
Az őssejt-transzplantáció szerepe és lehetősége a limfómák kezelésében

http://daganatok.hu/rendezvenyek/limfoma-vilagnap-magyar-rakellenes-liga

Őssejt donációval kapcsolatos cikkek, riportok

2015.10.18. daganatok.hu
Mikor van szükség őssejt-átültetésre limfómában? - A Limfóma Világnap előadásai videón (2. rész)

http://daganatok.hu/limfoma/ossejt-transzplantacio-limfomaban


2015.01.28. ossejtdonor.blog.hu
Allogén őssejt átültetés donor szemmel

http://ossejtdonor.blog.hu/2015/01/28/allogen_ossejt_atultetes_donor_szemmel


2015.10.13. mno.hu
Őssejtek a fagyban

http://mno.hu/tarsadalom/ossejtek-a-fagyban-1308829


2011.03.13. Mindentudás Egyeteme
Az őssejtkutatás esélyei és veszélyei (Rövidített változat)


2011.03.08. Mindentudás Egyeteme
Emberi javítókészlet? – Őssejtkutatás, őssejtterápia


2012.05.14. http://biborfeny.blog.hu/
Azok a csodálatos őssejtek - műsor a Kossuth rádióban

http://biborfeny.blog.hu/2012/05/14/ter-ido_az_ossejtek_audio