Központi Várólista Iroda

Bemutatkozás

A Központi Várólista Iroda (KVI) hazánk Eurotransplanthoz történő teljes körű csatlakozásával egyidejűleg jött létre. Célunk egy olyan minőségi és biztonsági keretrendszer működtetése, amely átlátható és nyomonkövethető a szervdonáció és transzplantáció területén dolgozó szakemberek, a várólistára kerülő betegek és az érdeklődő lakosság számára egyaránt. A Központi Várólista Irodát működtető Országos Vérellátó Szolgálat független a donorkórházaktól és a transzplantációs centrumoktól is, ugyanakkor a szervdonációs és transzplantációs folyamatot szervezi, és felügyeli. Ennek érdekében a szervtranszplantációs várólistára kerülő, illetve a már várólistán lévő betegek adatainak és állapotának változtatásait folyamatosan nyomonköveti a Transzplantációs Bizottságoktól kapott és az Eurotransplant regiszterben rögzített adatok egybevetésével.

 

Feladatai

  • Várólistára újonnan kerülő recipiensek adatainak ellenőrzése,
  • Eurotransplant regisztrációs díj NEAK elszámolásának előkészítése,
  • A Transzplantációs Bizottsági üléseket követően, a jegyzőkönyvekben szereplő recipiens státuszmódosítások végrehajtásának ellenőrzése,
  • A Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium által feltöltött immunológiai (HLA és PRA%) eredményeket követően ellenőrzi, hogy az adott betegek a transzplantációra választható (T) státuszba helyezte-e a transzplantációs centrum koordinátora,
  • Meghatározza a várólistára helyezett betegek egyedi azonosítóit, és azt megküldi az illetékes Transzplantációs Bizottságnak továbbítás céljából.
  • Az egyedi azonosítót a központi várólista keretében közzéteszi, és naponta aktualizálja.
  • Statisztikát vezet a szervtranszplantációs várólistán lévő betegekről, aktuálisan választható és ideiglenesen alkalmatlan recipiensek megoszlásáról, új betegek előfordulási gyakoriságáról, mortalitásról, átlagos várakozási időkről.

 

Elérhetőség

Országos Vérellátó Szolgálat
Központi Várólista Iroda
1113 Budapest, Karolina út 19-21.
Telefon +361-3724290 
Fax: +361-3724181
E-mail: kvi(kukac)ovsz(pont)hu