Elhunyt potenciális donorok hozzátartozóival történő kommunikáció Továbbképző Nap

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Transzplantációs Igazgatóság a Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézettel közös szervezésben Továbbképző Napot hirdet Elhunyt potenciális donorok hozzátartozóival történő kommunikáció címmel. 

A továbbképzés célja: A képzés célja a tájékoztatást végző orvosok felkészülésének és felkészültségének elősegítése, különös tekintettel a rossz hír közlésére agyhalál estén és a szervadományozásról szóló tájékoztatás során alkalmazott kommunikációs technika elsajátítása a hátramaradó hozzátartozók korai gyászfolyamatának támogatására, valamint az életmentő szervátültetések számának növelése érdekében.

Tervezett program: Az egynapos képzés két részből tevődik össze, egy elméleti és egy gyakorlati modulból. A délelőtt folyamán elméleti oktatáson vesznek részt, ahol egy bioetikus mondja el véleményét a szervadományozásról, majd az orvosi kommunikációról hallhatnak részletes előadást. Megismerhetik a szervdonáció és a szervátültetés jogi szabályozását, az agyhalál és a szervadományozás esetén kialakuló gyászt, az agyhalál közérthető magyarázatáról hallhatnak részletes előadást, továbbá külön előadás keretében hallhatnak a szervadományozásról történő tájékoztatásról.

A délutáni gyakorlati foglalkozáson az elméleti képzésre építve négy csoportban, négy különböző helyszínen folytatódik a képzés. Az orvosi kommunikáció című gyakorlaton elsajátíthatják a résztvevők, hogyan fogalmazzanak közérthetően, hogy a hozzátartozók is megértsék. A rossz hír közlése című gyakorlaton egy videó megtekintését követően az ún. SKIPE modell mentén felépített tájékoztatást beszélnek végig. Az agyhalálról és a szervadományozásról történő tájékoztatásról külön-külön gyakorlat keretében történik, ahol szituációs szerep feladatok révén ismerik meg az ajánlott kommunikációs technikákat.

Az ingyenes továbbképzés egy napos, akkreditált szabadon választható képzés (16 kredit), mely végén a résztvevők oklevelet kapnak, amely bizonyítja, hogy ilyen irányú továbbképzésen részt vettek.  

Olyan, első sorban intenzív osztályon dolgozó szakorvosok jelentkezését várjuk, ahonnan 5, vagy annál több donor jelentése történt az elmúlt 3 évben, illetve ahol több alkalommal került regisztrálásra családi tiltakozás.

A képzésen való részvételnek előfeltétele korábbi Szervdonációs Tanfolyamon való részvétel.

A továbbképzésen legfeljebb 24 fő részvételére van lehetőség a szituációs gyakorlatok hatékonysága érdekében, ugyanakkor legalább 16 fő részvétele szükséges, hogy megrendezésre kerüljön a képzés.

Időpont, helyszín:

Kérdés esetén felvilágosítást a 06-1-391-45-70-es telefonszámon, vagy a fenti email címen adunk.