Jelenlegi hely

SAJTÓKÖZLEMÉNY - január 12.

Budapest, 2021. január 12. Az Országos Vérellátó Szolgálat fejlesztésének köszönhetően jelentősen megnövekszik a koronavírus-fertőzöttek gyógyításához szükséges plazmagyűjtési pontok száma és kapacitása Magyarországon.
 
Az Országos Vérellátó Szolgálat, az Operatív Törzs támogatásának eredményeként új készülékeket szerzett be a nemrégiben gyógyult koronavírusos betegektől történő speciális plazmagyűjtéshez.
 
Január második hetében az OVSz Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központjában is megtörtént az első speciális plazmagyűjtés, amelyet a koronavírus-fertőzésben szenvedő magyar betegek gyógyításához használnak fel.
 
A következő hetekben minden megyeszékhelyen lévő vérellátóban ugyanilyen berendezések kerülnek telepítésre, ezáltal országos lefedettséget biztosítva, a plazmaadás lehetőségét egyszerűbbé, könnyebben hozzáférhetővé téve az alkalmasnak minősült jelentkezők számára.
 
Az OVSz hangsúlyozza, hogy jelenleg nemcsak a véradások folyamatosságára van nagy szükség, hanem arra is, hogy minél többen jelentkezzenek plazmadonornak, a speciális vérkészítményre szoruló betegek ellátásának érdekében. Országosan eddig az OVSz szervezésében 500, az Orthoseráéban 250 speciális plazmaadás történt.
 
A legközelebbi véradási helyszínekről és időpontokról, továbbá a plazmaadásra való alkalmasság elbírálását szolgáló mintaadás feltételeiről a www.ovsz.hu oldalon lehet tájékozódni.
 
Országos Vérellátó Szolgálat