Tájékoztató az irányított plazmaadásról

 

Irányított plazmaadásra nincs lehetőség.

Az irányított véradás törvényi szabályozása a teljes véradásból származó vörösvérsejt-koncentrátummal kapcsolatban keletkezett, a konvaleszcens plazma adására nem alkalmazható, ennek technikai és orvosszakmai okai vannak.

A legfontosabb technikai ok a konvaleszcens plazma előállításának hosszabb időtartama,  amely már önmagában lehetetlenné teszi az irányított plazmaadást.
 
Az irányított véradás technikai feltétele, hogy a donor véradása és a beteg  vérkészítmény-igénye olyan időbeli közelségben legyen, hogy a kivizsgálások és a vérkészítmény-előállítás folyamatát a beteg meg tudja várni.

A konvaleszcens plazma alkalmazása nem kötelező eleme a COVID-os betegek kezelésének, ennek használatáról a beteget ellátó orvosok döntenek. A kezelés elrendelése után a készítményre rövid időn belül (pár óra) szükség van, így nincs lehetőség arra, hogy a hozzátartozó jelentkezését követően a szükséges időre kiadható legyen a plazmakészítmény, amelynek elkészülte legszorosabb esetben is 10-15 nap. Így a betegek ellátása a rendelkezésre álló központi készletből történhet csak.
 
Amennyiben gyógyult COVID betegként segíteni szeretnének, akkor jelentkezzenek konvaleszcens plazmadonornak, és plazmájukkal segítsenek a rászoruló koronavírusos betegeken!
 
A konvaleszcens plazmaadásról szóló információk ezen az oldalon találhatók.