VITÁL Véradás - több mint félezren jelentkeztek véradásra


Budapest, 2013. június 10. - Június 8-án első alkalommal került megrendezésre az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) "egészséges" hangulatú VITÁL VÉRADÁS elnevezésű véradása a Dürer Rendezvényházban. A rendezvény sikerét jól mutatja, hogy nyolc óra alatt 573-an jelentkeztek véradásra, amelyből 444-en bizonyultak alkalmasnak véradásra, ebből 133 első véradó (30%), és 239 30 év alatti véradó (54%) volt.



Az Országos Vérellátó Szolgálatnak ismét sikerült véradásra mozgósítania a budapestieket, így akik nem az árvíz elleni védekezésben, munkálatokban vettek vért, azok szombaton a rednezvényen segíthettek karnyújtásukkal. A június 8-ai VITÁL Véradás megszervezésével az OVSZ igyekezett felhívni a lakosság figyelmét a véradás és az egészséges életmód szoros kapcsolatára/jelentőségére, hiszen véradó csak az lehet, aki egészséges, ehhez viszont egészséges életvitel, táplálkozás, mozgás szükséges. A VITÁL Véradáson 24 ágyon, közel 50 fős asszisztenciával várta az OVSZ a véradókat, akik karnyújtásukkal mintegy 1332 vérre, vérkészítmény-re szoruló betegen segítettek, hiszen szombaton 537 jelentkezőből, 444-en adhattak vért. Külön öröm, hogy 133 első és 239 30 év alatti véradó volt, amely azt sugallja, hogy fiatalítható a véradói korfa, és egyre többen lesznek, akik rendszeresen adnak majd vért, és biztosítják majd az ország folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátását pár év múlva.

A VITÁL Véradás aktuális vérkészletét egy speciális displayen lehetett nyomonkövetni, hiszen a 8 különböző vércsoportú oszlopot, maguk a véradók töltötték meg a (műanyag) vérlemezkék megfelelő oszlopba történő bedobásával, így a nap végére jól látható volt, melyik vércsoportból hányan adtak vért!

A véradás mellett különböző programokon lehetett résztvenni, és gyarapítani az egészséges életmóddal kapcsolatos tudást. Dr. Hegedűs György (Chilopass) és Szántai Zsolt (Metodic) előadásai hozzájárultak, ahhoz, hogy a véradók el tudják sajátítani az egészséges életmód alapjait, Miló Viki és Sőtér Sarolta "mozgásórái" lehetőséget biztosítottak olyan mozgásformák kipróbálására, mint az aerobik, NIA és pilates. Az ingyenes szűrőprogramokkal - Dr. Barna Lajosné, BioLabor Kft., Center Kft., Synexus Hungary, Vincze József - fel lehetett térképezni, hogy mire kell odafigyelni a hétköznapokban, ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Nagy volt az érdeklődés Horváth Lajos "Laller" KTM motorja és Fazekas Zur Krisztina olimpiai bajnok kajakozó, valamint Miló Viki profi ökölvívó világbajnok, 11x all style világbajnok, 2x kung-fu világbajnok körül is. Sokan fotózkodtak és beszélgettek az ismert sportolókkal. Miló Viki a VITÁL Véradáson adott először vért, és nemes tettéről fotó is készült.

Az inygenes szűrővizsgálatok és színes programok mellett, a helyszínen vért adók jutalma sem maradt el a rengeteg támogató jóvoltából. Az OVSZ minden véradót megvendégelt egy Egészséges Menüvel (330 ml 100%-os almalé, egy szendvics, 0,4 kg cseresznye és kb. 1 kg paprik, paradicsom) a AGRYA-Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetség, Bakó Kertészeti Kft., a NemesKert Kft. és a Pinxit 2003 Kft.-szendvics.com jóvoltából, valamint egy ajándékcsomaggal is megleptük donorainkat a Bringóhintó Kkt., Stirke Bowling Club, a talpszures.hu, a Körönd Étkezde, a Vitál Magazin, a Ritmus Magazin, a Bonduelle hozzájárulásával.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden kedves véradónak önzetlen segítségnyújtását, türelmét, kitartását az első VITÁL Véradáson. Bízunk benne, hogy a rendezvényt követően sem feledkeznek meg a véradásról, és mostantól a rendszeres véradók táborában köszönthetjük őket.

Fotók a rendezvényről: www.ovsz.hu vagy www.facebook.com/orszagosverellatoszolgalat
További véradási helyszínek: www.veradas.hu

A VITÁL Véradás további támogatói:
Vércsepp a vérellátásért Alapítvány, SEO101, SpringMed Kft., Dürer Rendezvényház,Chilopass, Metodic, Dr. Barna Lajosné, Horáth Lajos "Laller", Fazekas Zur Krisztina, Miló Viki, Sőtér Sarolta, BioLabor Kft., Center Kft., Synexus Hungary, Vincze József, Hungaroplakát, Kérdezze! Magazin, Ments Életet Alapítvány, Observer, port.hu, Jusec Kft, Fürge Diák Iskolaszövetkezet, Szatmári Ízek Kft.